Muhasebe Elemanı Nedir? Ne İş Yapar? - isinizburda.com

Muhasebe Elemanı Nedir ve Ne İş Yapar?

Bu içeriğimiz de muhasebe departmanındaki adayların şirketler için ne kadar önemli olduklarından bahsediyor olacağız. Muhasebe elemanlarının yaptıkları iş, sorumlulukları ve nitelikleri gibi birçok soru başlığını ele alıyoruz. Muhasebe departmanındaki birçok sorunun cevabına bu içeriğimizde ulaşacaksınız.

 

İÇİNDEKİLER

 

Muhasebe Elemanı Nedir?

Muhasebe elemanı, işletmelerin finansal işlerin düzenlenmesinden ve kaydedilmesinden sorumlu kişidir. Gelirleri, giderleri, borçları ve alacakları takip ederek kayıt altına alırlar. Finansal tabloların hazırlanması, vergi beyannamelerinin hazırlanması, muhasebe kayıtlarının tutulması, banka hesaplarının yönetilmesi ve maaş bordrolarının hazırlanması gibi işler başlıca sorumlulukları bulunuyor.

Muhasebe elemanları, şirketlerin finans departmanında çok önemli bir role sahiptir. Bu işlemleri yürütülmesi için finans işlemleri hakkında doğru ve güncel bilgilere sahip olması gerekir. Bununla birlikte diğer departmanlar ile de iletişim halinde olması gerekir. Örneğin, ürün veya hizmetin satışı sonrasında müşterilerin faturalarını, irsaliyelerini doğru şekilde düzenleyebilir. Yine vadesi gelen ödemelerin veya faturaların zamanında doğru şekilde ödemesini gerçekleştirir.

Muhasebe elemanları, şirketlerin finansal sağlığını korumak ve yönetmek için oldukça önemlidir. Doğru ve zamanında yönetilen finans işlemleri işletmenin sağlıklı büyümesine de oldukça yardımcı olur.

 

Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

Muhasebe elemanları, finansal işlemlerin kaydedilmesi, sınıflandırılması, analiz edilerek rapor edilmesini sağlar. İşletmelerin finansal sağlığı hakkında bilgi vererek, bütçenin doğru yönetilmesini sağlarlar.

İşletmelerin gelen ödemelerini takip ederek kayıt altına alırlar. Yapılacak ödemelerin listesini hazırlayarak bu ödemelerin zamanında ödemesini yapar. Gelir ve gider dengesinin takibini yaparak sorumlu olduğu departmanlara ya da kişilere bildirirler. Muhasebe elemanlarının yaptıkları işler bunlarla sınırlı değildir. Yapılan diğer işler aşağıda sıralanıyor:

  • Şirketlerin finansal kayıtlarını tutar.
  • Gelir, gider, borç ve alacakları düzenler.
  • İşletmelerin faturalarını hazırlar ve faturaların ödenmesini sağlar.
  • İşletmelerin çalışanlarına ödenecek maaşları hesaplayarak maaş bordrolarını hazırlar.
  • Ödemesi gelen maaş ödemelerinin gününde veya zamanında ödenmesini sağlar.
  • Vergi beyannamelerini hazırlayarak vergi mevzuatına uygun olarak işletmenin uygun olarak faaliyet göstermesini sağlar.
  • İşletmenin finansal durumunu gidişatı hakkında performans raporu oluşturur.

Muhasebe elemanları yaptıkları iş ve sorumlulukları ile işletmelerin finansal sağlığı için hayati rol oynar.

 

Muhasebe Elemanının Görevleri Nelerdir?

Muhasebe elemanlarının en temel görevi raporlamadır. Oluşturulan raporlar sonucunda aksiyon olarak eyleme geçmek oldukça önemlidir. Diğer önemli görevleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Finansal ve mali kayıtların tutulması,
  • Faturaların düzenlenmesi ve hazırlanması,
  • Banka hesaplarının yönetilmesi,
  • Banka hesaplarına gelen ödemelerin kayıt altına alınması,
  • Banka hesaplarından yapılan ödemelerin kayıt altına alınması,
  • Yapılması planlanan personel ödemelerinin yapılması,
  • E-fatura, e-irsaliye oluşturarak düzenlenmesi,
  • Vergi beyannamelerinin hazırlanması

 

Muhasebe elemanları, şirketlerin bütçesinin planlayarak kontrol ederek rapor oluşturması gerekir. Ödemeleri, gelirleri ve giderleri program ya da kullandığı sisteme aktarması, kayıt altına alması oldukça önemlidir.

 

Muhasebe Elemanları Hangi Programları Kullanır?

Muhasebe programları alanında birçok yazılım ve uygulama kullanılıyor. İşletmelerin büyüklüğüne göre programların kullanım amacı da değişkenlik gösterebiliyor. Genellikle MS Office programları en sık kullanılanlar arasında yer alıyor. MS Office Excel hala birçok şirket tarafından kullanıldığını söylemek yanlış olmaz. Diğer yazılım ve uygulamalar ise;

 

  • ETA,
  • SQL,
  • LOGO,
  • Akınsoft
  • Winner

 

Yukarıdaki birçok yazılım özel olarak kullanılıyor. Bu programlar için birçok eğitim videosu bulunuyor. Bu programları öğrenmek ve kendinizi bu programlarda yetiştirmek için programları arama sonuçlarına yazarak ilgili sitelerin eğitim videolarına göz atabilirsiniz. Yine birçok şirket tarafından ücretli online eğitim veriliyor. İletişime geçerek bu programları çok kısa bir süre içerisinde öğrenebilirsiniz.

 

 

Muhasebe Elemanları Hangi Alanlarda Çalışabilirler?

Muhasebe elemanları, hemen hemen her sektör de rahatlıkla iş bulabilir ve çalışabilirler. Günümüz de birçok işletmenin artık muhasebe departmanı bulunuyor. Muhasebe elemanlarının başlıca çalışabileceği alanlar;

  • Bankalar, sigorta şirketleri ya da finans kurumlarında,
  • Restoran, otel, danışmanlık firmaları, insan kaynakları gibi tüm hizmet sektörlerinde,
  • İmalat şirketleri, üretim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde,
  • Kamu kurumlarında, devlet kurumlarında,
  • Serbest muhasebeciler, mali müşavirler gibi birçok alanda iş bulabilirler.

Ayrıca serbest muhasebeci veya vergi danışmanı olabilir, kendi iş yerlerini açarak kendi işlerinde çalışabilirler.

 

 

Muhasebe Elemanları Ne Kadar Maaş Alır ve Çalışma Saatleri Nedir?

Ülkemiz de muhasebe elemanlarının çalışma saatleri ve kazanılan ücret yani maaş değişkenlik gösterebiliyor. Şirketlerin büyüklüğüne, tecrübeye, eğitime durumuna, program bilgisine göre farklılık gösterir. Çalışma saatleri genellikle 08:30-17:30 arası ele alındığında ortalama 7 ila 8 saat arası değişebiliyor.

Muhasebe elemanları şirketlerin büyüklüğüne ve diğer etkenlere göre ise aylık 17.002TL ile 23.500TL civarı arasında değişir.

 

Yukarıdaki bilgiler işletmelerimizin bizimle paylaştığı bilgiler, verdikleri maaş oranlarında değişkenlik gösterebilir. Muhasebe elemanlarının uzmanlık, tecrübe, eğitim seviyesine göre 23.500 üzerinde kazanç sağladığını belirtmekte fayda var.

 

Muhasebe Elemanlarının İş Ararken Dikkat Etmesi Gerekenler

Muhasebe ya da finans departmanlarında iş ararken bazı konulara dikkat etmelisiniz. Başvuru yapacağınız siteyi ya da siteleri iyi araştırmalısınız. İşletmelerin büyüklüğüne, kullandıkları programlara, maaş ve yan hakları mutlaka incelemesiniz. Detaylı olarak incelemek gerekirse:

  • İşletmenin sektörü, büyüklüğü göz önünde bulundurulmalıdır. Bir esnafın muhasebe departmanı ile bir şirketin muhasebe departmanlarında mutlaka değişkenlik ve farklılıklar olacaktır.
  • İşletmelerin kullandıkları muhasebe sistemlerine mutlaka aşina olmalısınız. MS Office Excel deneyiminiz var ise farklı bir muhasebe programında tecrübeli birini arayan işletmenin ilanına başvuru yapmamalısınız.
  • İlanları incelerken işin tanımına mutlaka dikkat etmelisiniz. İşletmeler iş ilanı yayınlarken birçok aradığı nitelikler ilanlar da belirtiyor. Muhasebe personeli arıyor diye her ilana başvuru yapmanız vakit kaybetmenize neden olur.
  • İşletmelerin sunduğu maaş ve diğer sosyal olanakları iyi incelemelisiniz. Birçok aday iş seçiminde maaşı önemli bir faktör olarak belirliyor. Ancak, diğer yan hakların ve sosyal olanakların olması oldukça önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

 

Muhasebe elemanı olarak iş arıyorsanız o halde vakit kaybetmeyin. Aşağıdaki bağlantımızı ziyaret ederek kısa bir filtreleme yaparak iş aramaya başlayabilirsiniz. Bugün muhasebe pozisyonunda yüzlerce farklı iş ilanı bulunuyor. Muhasebe iş ilanları için acele edin!

https://www.isinizburda.com/muhasebe-is-ilanlari bağlantısını hemen ziyaret et.

 

Sitemizi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.
Çerez politikamız için tıklayın.