Aşçı Nedir? Ne İş Yapar? - isinizburda.com

Aşçı Nedir? Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

 

Aşçılık insanlar tarafından tercih edilen popüler mesleklerdendir. Mesleğin popüler hale gelmesi insanların aşçılık hakkında araştırmalar yapmaya başlamasına neden olmuştur. İnsanlar için yeni iş imkanları sunan aşçı ve aşçılık mesleğinin detaylarını bu içeriğimizde inceleyebilirsiniz. İçeriğimizin uzun olması sizi korkutmasın. İçeriği okurken keyif alacaksınız.

 

İÇİNDEKİLER

 

Aşçı Nedir?

İnsanlar için yiyecek ve içecek hazırlayan kişilere aşçı denir. Yiyecekleri ve içecekleri insanların tüketimine uygun olarak hazırlayan aşçıların yaptıkları meslek ise aşçılık olarak adlandırılır. Bu mesleğin kökeni M.Ö 776 yılına kadar dayanır.
 

Aşçı arayan şirketlerin iş ilanlarına ulaşmak ve başvurmak için bu bağlantımızı ziyaret edebilirsiniz:

https://www.isinizburda.com/asci-is-ilanlari

 

 

Aşçı Ne İş Yapar?

Aşçı olarak anılan kişilerin yaptığı iş genel olarak gıdaları yenilir ve içecekleri içilir hale getirmektir. Bu işi yaparken aşçılar bazı yöntemlerden yararlanırlar. Bu yöntemler kesme, doğrama, pişirme, kaynatma, fırınlama ve sıkma gibi yöntemlerdir. Çiğ olan gıdaları pişirerek yemek haline getirip kişilerin beğenisine sunarlar. Buna ek olarak aşçılar meyve veya diğer içecek olarak kullanılabilecek ürünleri sıkarak, kaynatarak, demleyerek veya ısıtarak da içilecek kıvama getirirler. Bu sayede insanların doğru tüketim yapmalarına ve karınlarını doyurmalarına yardımcı olurlar.

Aşçılar yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasının dışında yemek yapılacak malzemelerin tedarik edilmesi ve temizlenmesini de sağlarlar. Ayrıca yemek yaptıkları ortamın temizlik ve düzeninden de sorumlu olurlar. Böylelikle insanlara hijyenik ortamda yiyecekler ve içecekler hazırlarlar.


Aşçı Nasıl Olunur?

aşçı nasıl olunur

Otel, yemekhane ve restoran mutfaklarında aşçı olarak çalışmak isteyen kişilerin ilk olarak aşçılık vasfına sahip olmaları gerekir. Bu vasfı almaları için kullanabilecekleri 4 farklı yol vardır.

Bu yollar şunlardır;

  • Üniversite eğitimi: Devlet veya özel üniversitelerde aşçı olmak isteyenler için açılmış olan iki farklı bölüm vardır. Bunlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Aşçılık bölümleridir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 4 yıllık eğitim veren bir bölümdür ve eğitimini tamamlayan kişiler aşçı olarak çalışma imkanını bulurlar. Lise eğitiminden sonra üniversite sınavına giren kişiler bölüm tercihini Gastronomi ve Mutfak Sanatları’ndan yana kullanarak aşçı olurlar. Aşçılık Bölümü ise Meslek Yüksek Okulları’nda bulunan 2 yıllık eğitim veren bölümdür. Bu bölümde eğitim alan kişilerin de aşçı olması mümkündür.
  • Lise eğitimi: Meslek liselerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü vardır. Bu bölümde eğitim alıp mezun olan kişilerin kafe, restoran veya yemekhanelerde aşçı olarak çalışmaları mümkündür. Aşçılık hayali kuran kişiler lise tercihlerini bu bölümün olduğu liselerden yana kullanarak aşçılık için ilk adımı atarlar.
  • Sertifika eğitimi: Aşçılık yapmak isteyenlerin tercih edebilecekleri üçüncü yol aşçılık üzerine sertifika eğitimi almaktır. Bu eğitim Halk Eğitim Merkezleri ve özel kurumlar tarafından verilir. Eğitimi tamamlayan kişiler başarılı olmalarına karşılık Aşçı sertifikası alırlar. Bu sertifika sayesinde mesleklerini yapmaya başlarlar. Bu sertifikaları kişiler isterlerse uluslararası kurumlar üzerinden de alırlar.
  • Çıraklık eğitimi: Aşçı olmak isteyenlerin tercih edebileceği son yol çıraklık eğitimidir. Bu eğitimi kişilerin ünlü bir aşçının yanına girip onun yanında çalışarak alması mümkündür. Komi veya aşçı yardımcısı pozisyonuyla çalışan kişiler tecrübe kazanmaları ve yanlarında çalıştıkları aşçının öğretilere sayesinde aşçılık mesleğini yapacak yeterliliğe sahip olurlar. Aşçının referansı sayesinde iyi bir iş bulmaları mümkün olur.

Aşçı yardımcısı nedir, ne iş yapar gibi tüm soruların cevapları için bu bağlantımızı ziyaret ederek içeriğimize göz atın.

https://www.isinizburda.com/blog/asci-yardimcisi-kimdir-ne-is-yapar-ve-gorevleri-nelerdir

Aşçılık yapma hayali olanların bu yollardan birisini seçerek gerekli şartları hazırlayıp çalışmaya başlamaları gerekir. Böylelikle hayallerinde mesleği yapmaya başlamaları uzun sürmez.

 

Kimler Aşçı Olabilir?

Aşçılık hayali kuran kişiler kimler aşçı olabilir? Sorusuna cevap bulmaya çalışırlar. Genel olarak mutfakla arası iyi olanlar ve yemek yapmayı seven kişiler aşçı olarak çalışma imkanına sahiptir. Mutfakta yemek yapmayı veya içecek hazırlamayı meslek haline getirmeyi düşünenlerin gerekli eğitimleri alarak çalışmaları mümkün olur.

Eğitim, mutfağı sevmek ve aşçı olmayı istemek dışında aşçılık yapabilecek kişiler hayal gücü geniş kişilerdir. Bunun dışında yemek yapmak dikkat ve sakinlik isteyen bir iş olduğundan sakin yapılı kişiler aşçı olarak çalışırlar. Bunlara ek olarak sorumluluk sahibi, iletişim becerisi yüksek, dikkatli ve damak tadına güvenen kişilerin de aşçılık yapması mümkündür.


Aşçı Mesleğinin Gerektirdiği Genel Özellikler Nelerdir?

aşçının özellikleri nelerdir

Her meslek dalında olduğu gibi aşçılık mesleğinde de sahip olunması gereken genel özellikler vardır. Bu özellikler aşçı seçiminde ve kişilerin mesleğe yöneliminde belirleyici olurlar.

Aşçılık mesleğinin gerektirdiği genel özellikler şunlardır;

  • Türk mutfağına hakim olmak
  • Dünya mutfağına hakim olmak
  • Hijyene ve temizliğe önem vermek
  • Düzenli olmaya önem vermek
  • Yemek pişirmek
  • Yemekler hakkında bilgi sahibi olmak
  • Yemekler hakkında merak edilen sorulara cevap verebilecek donanıma sahip olmak
  • Yeni aşçıların yetişmesini sağlamak
  • Aşçılık ve yemek sektöründeki gelişmeleri takip etmek
  • Ekiple çalışmaya yatkın olmak
  • Yiyecek ve içecek malzemelerine hakim olmak
  • Malzeme temin ve kontrolünü yapabilecek yeterliliğe sahip olmak
  • Siparişleri zamanında hazırlayabilecek yetkinliğe ve hıza sahip olmak
  • Esnek ve zorlu mesai saatlerine uyum sağlayabilecek olmak

Bunlar dışında aşçıyla çalışmak isteyen işletmelerin ilanlarda belirttiği özellikleri taşıyor olmak gerekir. Bu özellikler eğitim, yabancı dil, deneyim, yaş ve cinsiyet gibi özelliklerdi. Ayrıca erkek aşçılarda askerliğini yapmış olmak da işletmeler tarafından aranan özellikler arasında bulunur.

 

Aşçının Mesleki Eğitim Süresi ve İçeriği

Aşçının mesleki eğitimi üniversitelerin ilgili bölümlerinde verilir. Bu bölümler aşçılık, gastronomi ve mutfak sanatları bölümleridir. Aşçılık bölümünde eğitim 2 yıllıktır ve bu bölümde eğitim alan kişiler aşçı olarak çalışmaya başlarlar.

Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü ise 4 yıllık eğitimin alındığı bölümdür. Bu iki bölümde eğitim almak için adayların YKS sınavına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekir. Bu sayede eğitim alarak mesleklerini yapma imkanına sahip olurlar.

Aşçılık yapmak isteyen kişilere verilen eğitim adayların mesleklerini en iyi şekilde yapmalarına yönelik bir eğitimdir. Bu eğitimler kapsamında öğrencilerin yemek pişirme, yemek malzemelerini tanıma, mutfak yönetimi, hijyen ve mesleği yapmak için gerekli tüm eğitimler verilir. Ayrıca öğrenciler staj yaparak deneyim kazanırlar. Mezun olduklarında da yayınlanan iş ilanlarına başvurarak çalışmaya başlarlar.

 

Aşçı Sertifikası Nasıl Alınır?

Aşçı olmak isteyen kişiler sertifika sahibi olarak mesleği yapma imkanına sahiptir. Bu sertifikalar meslek edindirme kursları, özel kurslar, halk eğitim merkezi kursları ve İşkur kursları tarafından alınır.

Bu kursların açılış ilanları takip edilerek kayıt yaptırılır. Kayıtın sonunda tercih edilen kursa göre verilen aşçılık eğitimi alınır. Kurs sonunda yapılan sınava girerek başarı elde eden kişiler aşçı sertifikası sahip olurlar.

Aşçı sertifikası almayı sağlayan kursların ücretli ya da ücretsiz olarak açılması mümkündür. Ücretli olan kurslara katılmak için belirlenen ücretin ödenmesi gerekir. Bunlar dışında lisans ve ön lisans eğitimi alarak da sertifikanın alınması mümkündür.


Aşçı Sertifikası Kaç Günde Alınır?

Restoran, kafe ve yemekhanelerde aşçı olmak için sertifika almayı düşünen kişiler sertifikalarını eğitimleri sonunda alırlar. Üniversite eğitimi sonrasında sertifika almayı seçen kişiler 2 ya da 4 yıl sonunda sertifikalarını almış olurlar.

Kurslar aracılığıyla sertifika almanın süresi ise 3-12 ay aralığında değişir. Bu süreçte verilen kurs eğitimlerine katılım sağlamak zorunludur. Tercih edilen kurs sonunda eğitmenler tarafından yapılan sınavlara giren ve bu sınavlarda geçer not alanlar sertifika hakkı kazanırlar. Hakkın kazanılmasını takip eden birkaç gün veya hafta içerisinde de sertifika hazırlanarak katılımcılara teslim edilir.


Aşçı Sertifikası Ne İşe Yarar?

Kurslar ve eğitim kurumları aracılığıyla alınan aşçı sertifikası bireyleri iş bulma veya iş yeri açma imkanı sunar. Sertifikası bulunan kişiler dilerlerse kendi işletmelerini açarak yiyecek üzerine insanlara hizmet vermeye başlarlar. İşletme açmayı tercih etmeyen kişiler ise otel, hastane, restoran, kafe, okul, fabrika ve yemek ihtiyacı duyan kuruluşlarda aşçı olarak çalışma fırsatı kazanırlar.

 


Aşçının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Aşçı olarak çalışacak kişiler kendilerine verilen görevi yerine getirmek zorundadırlar.

Restoran, kafe ve yiyecek ihtiyacı olan diğer işletmelerde aşçı olarak çalışacak kişilerin yerine getirmeleri gereken görev ve sorumlulukları şunlardır;

  • Yemek ve içecek siparişlerini müşterilerinin isteklerine uygun şekilde hazırlamak
  • Türk mutfağı veya yabancı ülke mutfaklarına uygun yemekleri hazırlamak
  • Verilen görevleri eksiksiz şekilde yerine getirmek
  • Yemeklerin zamanında hazırlanarak müşterilere sunulmasını sağlamak
  • Menüde yer alan yemekler için gerekli olan malzemeleri düzenlemek ve eksik malzemelerin listesini hazırlamak
  • Yemek yapımında kullanılan araçların temizlik ve çalışma kontrolünü yapmak
  • Yaptığı yemekleri sıcak kalmasını sağlamak
  • Sebze, meyve ve diğer ürünlerin tüketim tarihlerini kontrol etmek
  • Restoran veya işletmelerin çalışma prensibine uygun menülerin hazırlanmasını sağlamak veya fikir vermek
  • Pişirdiği yemeklerin sunumunu en iyi şekilde yapmak

Ayrıca aşçılar çalıştığı mutfaklarda güvenlik ve iş sağlığına önem vererek hareket eder. Mutfakta onunla birlikte çalışan kişileri gerekli durumlarda uyarır ve güvenli çalışmaya yönlendirir. Bunların dışında mutfakta çalışan diğer personelle uyumlu şekilde çalışarak mutfaktaki işleyişin sorunsuz olmasını sağlar.


Aşçı Mesleğinde Kullanılan Araç, Gereç ve Ekipmanlar

Aşçıların mesleklerinin gereklerine yerine getirmek için çok sayıda araç, gereç ve ekipmana ihtiyaç duyarlar. Bu ekipmanlar sayesinde insanların damağına hitap eden lezzetli yemekleri ortaya çıkarırlar.

Aşçılık mesleğinde kullanılan araç, gereç ve ekipmanlardan bazıları şunlardır;

  • Mikser
  • Sebze soyma ürünleri
  • Çatal, kaşık ve bıçak setleri
  • Kepçe setleri
  • Tavalar ve tencereler
  • Mutfak robotu
  • Rendeler
  • Tabaklar ve kaseler
  • Fırınlar
  • Ocaklar
  • Izgaralar
  • Makineler

Aşçılar bu malzemeleri yaptıkları yemek ve servise göre uygun şekilde kullanırlar. Bu ürünler farklı marka ve özelliklerde bulunduğu için çalıştıkları mekana göre kullanılan aletlerde değişiklik görülür.


Aşçı Nerelerde Çalışır?

Aşçılar hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde iş bulma imkanına sahiptirler. Okul, hastane, fabrika, otel, restoran ve iş yerlerinin mutfaklarında çalışırlar. Bu mutfaklarda personellerin yiyebilecekleri ve şirket tarafından belirlenen yemeklerin hazırlanmasını sağlarlar.

Ayrıca gerekli durumlarda yemeklerin servis edilmesinden sorumlu olurlar. Bunlara ek olarak aşçıların kendi iş yerlerini açarak mesleklerini icra etmeleri ve yeni aşçılar yetiştirmeleri mümkündür.

 

Aşçının Çalışma Ortamı ve Koşulları

Aşçıların çalışma ortamları genellikle mutfaktır. Mesaileri bitene kadar mutfaktan çıkmadan çalışırlar. Mesai süreleri ise çalıştıkları kuruma bağlı olarak değişir. Tatil beldelerinde bulunan otel ve restoranlarda çalışmaları durumunda yoğun mesai yaparlar.

Aşçılar genellikle gündüzleri çalışarak insanlar için lezzetli yemekler hazırlarlar. Fabrika gibi iş yerlerinde çalıştıkları durumlarda gece mesai yapmaları da mümkündür.

Mutfaklarda çalışan aşçıların çalışma ortamları havalandırma sistemine sahip ve rahat çalışılabilen ortamlardır. Yemeklerini en iyi şekilde hazırlayarak kişilere sunarlar. Ayrıca iyi çalışabilmeleri için çalışma ortamlarının temiz olması gerekir. Temizlik eksikliği bulunan yerlerde gerekli uyarı ve temizlikleri yapmaları gerekir.

 

Aşçı Ne Kadar Maaş Alır?

Aşçıların almış oldukları maaşlar statülerine ve deneyimlerine göre değişir. Kamuda memur olarak çalışan aşçılar 17.002- 24.000 TL maaş alırlar. Şef aşçılar 20000-30000 TL baş şef aşçılar ise 25000-35000 TL maaş alırlar. Bunlara ek olarak gemiler ve otellerde çalışan aşçıların aldıkları maaşları 40000 TL ve üzerine kadar çıkabilmektedir.

Deneyim sahibi olmayan aşçıların küçük ve orta sermayeli işletmelerde çalışmak için aldıkları maaşlar ise asgari ücret tutarındadır. Ayrıca bir aşçının maaşı deneyimine ve ilgili iş yerinde çalışma süresine göre artış gösterir.

 

Sitemizi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.
Çerez politikamız için tıklayın.