Bulaşıkçı Nedir? Ne İş Yapar? - isinizburda.com

Bulaşıkçı Nedir? Ne İş Yapar? 

Bulaşıkçı diğer bilinen adıyla "steward" hakkında merak edilen birçok soruya bu içeriğimizde yanıt verdik. Bulaşıkçı nedir, ne iş yapar, çalışma ortamı, maaşları gibi birçok bilgiye ulaşmak için içeriğimize göz atmaya devami edin.

 

İÇİNDEKİLER

 

Bulaşıkçı Nedir?

Bulaşıkçı, kafe, otel, restoran ve diğer yeme-içme tesislerindeki tabak, çatal vb. ekipmanların temizlenerek kurulanmasını sağlayan kişidir. Genellikle mutfakta görev alarak ortamın hijyen ve temizliğinden sorumlu kişidir. Tabak, çatal, kaşık gibi mutfak ürünlerini temizleyerek yeniden kullanıma hazır hale getirir. Tüm bunları yaparken temiz ve hijyenik olmasına dikkat etmesi gerekir. Bulaşıkçılar genellikle fiziksel olarak zorlu bir iş yaptıkları için yoğun iş temposuna hakim olmaları gerekir.

 

Steward Nedir? Ne Demek?

İngilizce bir kelime olan “steward” Türkçe anlamı “bulaşıkçı” demektir. Otellerde, restoranlarda çok sık kullanılan terimler arasında yer alır. Mutfağın hijyeninden ve temizliğinden sorumludur. Çatal, bıçak, tabak gibi ürünleri temizleyerek tekrar kullanıma hazır hale getiren kişilerdir.

Steward ve bulaşıkçı arasındaki farkı araştıran ziyaretçilerimiz için cevap vermek gerekirse “evet” aynı kişilerdir 😊

 

Bulaşıkçı Ne İş Yapar?

Bulaşıkçı, otel, restoran, kafeler gibi işletmelerin mutfağında tabak, çatal vb. ürünleri temizlerler. Hijyen ve temizlik kurallarına dikkat ederek temizlenen ürünlerin, ekipmanların kurulanarak tekrar kullanıma hazır hale getirir. Gıda sektöründeki işletmelerin mutfağında çok önemli bir rol düşer. Mutfakta temizlik ve düzenin sağlanmasında kilit bir görev üstlenirler. Bulaşıkçılar, bulaşıkları yıkamak, kurulamak, depolamak gibi işleri yaparlar. İşte bulaşıkçıların yaptığı işler:

  • Tabaklar, bardaklar, çatal ve bıçak takımları, diğer yemek gereçlerin yıkanma işleri,
  • Yıkanan ekipmanların kurulama işleri,
  • Kurulanan ekipmanları tekrar kullanıma hazır olması için depolama işleri,
  • Mutfak ekipmanlarının temizliği,
  • Mutfağın temizlik ve hijyenini sağlar,
  • Mutfaktaki ekip arkadaşlarına yardımcı olurlar.

 

Bulaşıkçıların yaptıkları iş gereği görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi oldukça önemlidir.  

 

Bulaşıkçının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Bulaşıkçı, mutfakta yaptıkları iş gereği sorumlulukları ve görevleri oldukça önemlidir. Ortamın hijyeni, temizliği en önemli sorumlulukları ve görevleri arasında yer alır. Diğerleri ise;

  • Bardak, tabak, çatal vb. araç-gereçleri hijyenik olarak temizlemek,
  • Hijyenik olarak yıkanan araç-gereçleri kurulamak,
  • Kurulanan malzemeleri tekrar kullanıma hazır hale getirmek, depolamak,
  • Kullanılan hijyen ve temizlik malzemelerini kontrol etmek, eksikleri üstlerine bildirmek,
  • Bulunduğu ortamı dezenfekte etmek ve düzenli, temiz tutmak,
  • Kullanılmış yağları, bulaşık atıklarını, atık malzemeleri uygun bir şekilde yöneterek geri dönüşüm süreçlerine katkıda bulunmak,
  • Diğer mutfak çalışanlarına yardımcı olmak,
  • Yoğun iş temposuna ayak uydurmak

 

Bulaşıkçıların yoğun iş temposuna ayak uydurmak için fiziksel yönden kendilerini hazır hissetmeleri ve hazır olmaları gerekir. Çünkü bulaşıkçıların çalışma şartları için bu oldukça önemlidir.

Bulaşıkçıların Çalışma Koşulları ve Ortamları Nasıldır?

Genellikle kafe, restoran, otel ve yeme-içme tesislerinin mutfağında yoğun iş temposu ile çalışırlar. Özellikle öğle ve akşam yani müşteri taleplerinin en yoğun olabileceği saatlerde yoğunluk gözlemlenir. Bulaşıkçıların çalışma koşulları ve ortamları aşağıdaki gibi olabilir:

  • Yoğun çalışma temposu gerekebilir. Müşterilerin yoğun olduğu saatlerde, taleplerin karşılanması için hızlı ve etkili çalışmak gerekir.
  • Fiziksel zorluklar olabilir. Uzun süre ayakta durmak, hareket etmek gerekir. Bu nedenle, fiziksel dayanıklılık gerektirebileceği için yorgunluk oluşabilir.
  • Sıcak ve nemli iş ortamı olur. Mutfaklar birçok ürünün pişmesi, hazırlanması için gerekli ortamlardır. Bu nedenle mutfaklarda genellikle sıcak ve nemli olur. Bu pozisyonun en zorlu çalışma koşulları arasında yer alır.
  • Hijyen standartlarına uymak gerekir. Bulaşıkçılar, mutfak hijyenini korumak için hijyen standartlarına uymak zorundadırlar. El hijyenine dikkat etmek, temizlik malzemelerini doğru şekilde kullanmak ve bulaşıkları hijyenik bir şekilde temizlemek önemlidir.
  • Bulaşıkçılar genellikle restoranların açılış ve kapanış saatlerine göre çalışırlar. Bu neden, çalışma saatleri esnek olabilir ve gece veya hafta sonu çalışma gerekebilir.

 

Bulaşıkçıların çalışma koşulları sektör, işletmelere bağlı olarak değişir. Yine de hızlı tempo, fiziksel zorluklar, hijyen gereklilikleri bu pozisyonun özelliklerini yansıtır.

 

Bulaşıkçıların Çalışma Saatleri Nasıldır?

Bulaşıkçılar için çalışma saatleri sektör, işletmeye bağlı olarak değişir. Yeme-içme sektöründe çalışan bulaşıkçılar için genellikle esnek çalışma saatleri söz konusu. Bu sektörde hizmet veren işletmeler açılış ve kapanış saatlerini müşteri taleplerine göre belirleyebilir.

Lokanta, restoranlar genellikle öğle ve akşam saatleri yoğun olur. Bu yoğunluk mutfakta iş yüküne sebep olur. Bulaşıkçılar da bu saatlerde aktif olmak zorundadır. İşletmelerin taleplerine göre hafta sonları veya tatil günlerinde de çalışma talep edilebilir.

Bazı işletmelerde gece vardiyaları hâkim olur. Özellikle büyük oteller, 24 saat açık olan tesisler gece vardiyası bulaşıkçılarına ihtiyaç duyabilir. Bu durumda çalışma saatleri gece geç saatlere kadar devam edebilir.

Çalışma saatleri ve vardiyalar, işveren tarafından belirlenir ve çalışanlar ile paylaşılır.

 

Bulaşıkçı Kariyer Yapma Olanakları Nelerdir?

Bulaşıkçılar için kariyer yapma olanakları genellikle sınırlı olsada, bazı yollarla ilerleme ve kariyer gelişimi mümkün. İşletme büyüklüğü, sektör, işveren politikaları ve kişinin çabaları, bulaşıkçıların kariyeri ilerletmelerine yardımcı olur. Bu alanda kariyer yapmak için aşağıdaki faktörlere göz atın:

  • Deneyim kazanın. Bulaşıkçı olarak çalışırken deneyim kazanmak önemlidir. Bu deneyim, mutfak ortamında çalışma, yiyeceklerin hazırlanması ve hijyen standartlarına uygun olarak bulaşıkların temizlenmesi konularında uzmanlaşmayı sağlar. İyi bir çalışma geçmişi ve referanslar, ilerleme fırsatlarını arttırır.
  • Eğitim ve sertifika elde edin. Mutfak becerilerinizi geliştirmek ve profesyonel olarak ilerlemek için ilgili eğitim programlarına katılın. Yiyecek hazırlama teknikleri, hijyen protokolleri, gıda güvenliği gibi konularda eğitim almanız ve sertifika kazanmanız, kariyerinizi olumlu yönde destekler.
  • İç terfi alabilmek için fırsatları kovalayın. Bazı işletmeler, yetenek ve performansa bağlı olarak bulaşıkçıları iç terfi ile ödüllendirebilir. Örneğin, aşçı yardımcısı, mutfak şefi yardımcısı gibi daha çok sorumluluk alabileceğiniz pozisyonlarda terfi alabilirsiniz.

Bu alanın dışına kendinizi taşıyabilirsiniz. Örneğin pişirme, kesme, sunum veya garsonluk gibi alanlarda kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu farklı pozisyonlarda çalışma ve kariyer olanaklarınızı genişletmenizi sağlar. Bu vb. adımları atarak terfi alabilir ve maaşlarınızda iyileştirmeler görebilirsiniz.

 

Bulaşıkçı Ne Kadar Maaş Alır?

Sektör ve işletmenin büyüklüğü bulaşıkçı maaşlarını etkiler. Bulaşıkçılar en düşük 17.002TL, en yüksek 25.000TL maaş alır.

Yine belirtmekte fayda var. İşletmenin büyüklüğü ve bulunduğunuz sektörün durumu alacağınız maaş oranını yükseltebilir.

Daha iyi şartlardaki iş fırsatlarını kovalamak ya da bu sektöre adım atmak için aşağıdaki iş ilanları bağlantısını ziyaret edin. Bulaşık arayan firmaların iş ilanlarına üye olmadan ulaşabilir ve başvuru yapabilirsiniz.

Bulaşıkçı iş ilanları için: https://www.isinizburda.com/bulasikci-is-ilanlari

Sitemizi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.
Çerez politikamız için tıklayın.