Bulaşıkçı diğer bilinen adıyla "steward" hakkında merak edilen birçok soruya bu içeriğimizde yanıt verdik. Bulaşıkçı nedir, ne iş yapar, çalışma ortamı, maaşları gibi birçok bilgiye ulaşmak için içeriğimize göz atmaya devami edin.
Bulaşıkçı, kafe, otel, restoran ve diğer yeme-içme tesislerindeki tabak, çatal vb. ekipmanların temizlenerek kurulanmasını sağlayan kişidir. Genellikle mutfakta görev alarak ortamın hijyen ve temizliğinden sorumlu kişidir. Tabak, çatal, kaşık gibi mutfak ürünlerini temizleyerek yeniden kullanıma hazır hale getirir. Tüm bunları yaparken temiz ve hijyenik olmasına dikkat etmesi gerekir. Bulaşıkçılar genellikle fiziksel olarak zorlu bir iş yaptıkları için yoğun iş temposuna hakim olmaları gerekir.
İngilizce bir kelime olan “steward” Türkçe anlamı “bulaşıkçı” demektir. Otellerde, restoranlarda çok sık kullanılan terimler arasında yer alır. Mutfağın hijyeninden ve temizliğinden sorumludur. Çatal, bıçak, tabak gibi ürünleri temizleyerek tekrar kullanıma hazır hale getiren kişilerdir.
Steward ve bulaşıkçı arasındaki farkı araştıran ziyaretçilerimiz için cevap vermek gerekirse “evet” aynı kişilerdir 😊
Bulaşıkçı, otel, restoran, kafeler gibi işletmelerin mutfağında tabak, çatal vb. ürünleri temizlerler. Hijyen ve temizlik kurallarına dikkat ederek temizlenen ürünlerin, ekipmanların kurulanarak tekrar kullanıma hazır hale getirir. Gıda sektöründeki işletmelerin mutfağında çok önemli bir rol düşer. Mutfakta temizlik ve düzenin sağlanmasında kilit bir görev üstlenirler. Bulaşıkçılar, bulaşıkları yıkamak, kurulamak, depolamak gibi işleri yaparlar. İşte bulaşıkçıların yaptığı işler:
Bulaşıkçıların yaptıkları iş gereği görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi oldukça önemlidir.
Bulaşıkçı, mutfakta yaptıkları iş gereği sorumlulukları ve görevleri oldukça önemlidir. Ortamın hijyeni, temizliği en önemli sorumlulukları ve görevleri arasında yer alır. Diğerleri ise;
Bulaşıkçıların yoğun iş temposuna ayak uydurmak için fiziksel yönden kendilerini hazır hissetmeleri ve hazır olmaları gerekir. Çünkü bulaşıkçıların çalışma şartları için bu oldukça önemlidir.
Genellikle kafe, restoran, otel ve yeme-içme tesislerinin mutfağında yoğun iş temposu ile çalışırlar. Özellikle öğle ve akşam yani müşteri taleplerinin en yoğun olabileceği saatlerde yoğunluk gözlemlenir. Bulaşıkçıların çalışma koşulları ve ortamları aşağıdaki gibi olabilir:
Bulaşıkçıların çalışma koşulları sektör, işletmelere bağlı olarak değişir. Yine de hızlı tempo, fiziksel zorluklar, hijyen gereklilikleri bu pozisyonun özelliklerini yansıtır.
Bulaşıkçılar için çalışma saatleri sektör, işletmeye bağlı olarak değişir. Yeme-içme sektöründe çalışan bulaşıkçılar için genellikle esnek çalışma saatleri söz konusu. Bu sektörde hizmet veren işletmeler açılış ve kapanış saatlerini müşteri taleplerine göre belirleyebilir.
Lokanta, restoranlar genellikle öğle ve akşam saatleri yoğun olur. Bu yoğunluk mutfakta iş yüküne sebep olur. Bulaşıkçılar da bu saatlerde aktif olmak zorundadır. İşletmelerin taleplerine göre hafta sonları veya tatil günlerinde de çalışma talep edilebilir.
Bazı işletmelerde gece vardiyaları hâkim olur. Özellikle büyük oteller, 24 saat açık olan tesisler gece vardiyası bulaşıkçılarına ihtiyaç duyabilir. Bu durumda çalışma saatleri gece geç saatlere kadar devam edebilir.
Çalışma saatleri ve vardiyalar, işveren tarafından belirlenir ve çalışanlar ile paylaşılır.
Bulaşıkçılar için kariyer yapma olanakları genellikle sınırlı olsada, bazı yollarla ilerleme ve kariyer gelişimi mümkün. İşletme büyüklüğü, sektör, işveren politikaları ve kişinin çabaları, bulaşıkçıların kariyeri ilerletmelerine yardımcı olur. Bu alanda kariyer yapmak için aşağıdaki faktörlere göz atın:
Bu alanın dışına kendinizi taşıyabilirsiniz. Örneğin pişirme, kesme, sunum veya garsonluk gibi alanlarda kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu farklı pozisyonlarda çalışma ve kariyer olanaklarınızı genişletmenizi sağlar. Bu vb. adımları atarak terfi alabilir ve maaşlarınızda iyileştirmeler görebilirsiniz.
Sektör ve işletmenin büyüklüğü bulaşıkçı maaşlarını etkiler. Bulaşıkçılar en düşük 11.402TL, en yüksek 15.600TL maaş alır.
Yine belirtmekte fayda var. İşletmenin büyüklüğü ve bulunduğunuz sektörün durumu alacağınız maaş oranını yükseltebilir.
Daha iyi şartlardaki iş fırsatlarını kovalamak ya da bu sektöre adım atmak için aşağıdaki iş ilanları bağlantısını ziyaret edin. Bulaşık arayan firmaların iş ilanlarına üye olmadan ulaşabilir ve başvuru yapabilirsiniz.
Bulaşıkçı iş ilanları için: https://www.isinizburda.com/bulasikci-is-ilanlari
Hemen Bültene Katılın! İş Fırsatlarını Kaçırmayın