Birçok şirketin kurulması, büyümesi bu pozisyondaki istihdamı da oldukça arttırmış durumda. Hal böyle olunca bu pozisyon ile alakalı sorularda sıklıkla araştırılmaya başlandı. Müşteri temsilcisi nedir, ne iş yapar, çalışma koşulları gibi birçok sorunun cevabına bu içeriğimiz ile ulaşabileceksiniz 😊
Müşteri temsilcisi, bir şirkete ait ürün ya da hizmet ile alakalı merak edilen soruları cevaplayan, sorunlar için çözüm üreten ve müşterilerle doğrudan iletişim kuran kişidir. Müşteri temsilcisi, genellikle müşteri hizmetleri departmanında görev alır. Müşteriler ile doğrudan iletişim kurarak, müşterilerin talepleri doğrultusunda aksiyon alır. Şirketin müşteri memnuniyetini artırmak, sorunları çözmek, müşterilerle güçlü bir ilişki kurmak için çaba gösterir. Müşteri temsilcileri şirketler için oldukça önemli bir rol üstlenirler.
Müşteri temsilcileri bulundukları şirketlerin müşteri hizmetleri departmanlarında gelen çağrıları yanıtlar. Müşteri taleplerini, sorunlarını, sorularını dinleyerek çözüm üreterek etkili iletişim kurarlar. Bu pozisyon şirketler için oldukça önemlidir ve en çok istihdam sağlanan pozisyonlar arasında yer alır.
Müşteri soru sormak için aradığında gelebilecek sorular için önceden hazırlıklı olmak gerekir. Sorulabilecek temel sorular karşısında anında müşteriye yanıt verilerek müşteri ve firma arasında güven korunması gerekir. Eğer sorulan soru müşteri temsilcisinin bilmediği yerden geldi ise üstlerine bu durumu bildirerek en kısa süre de müşteri ile yeniden iletişim kurarak müşteriye doğru bilgiler verilmelidir.
Ürün satın alımı esnasında müşteri temsilcisi ürün ya da hizmet ile alakalı garanti ve satış bilgilerini müşteriler ile paylaşır. Geri iade veya değişim durumlarında müşterinin sahip olduğu haklar hakkında bilgi verir. Bunun dışında müşteriye ait ad, soyad, iletişim bilgilerini alarak kayıtlarını eksiksiz şekilde yapar.
Ürün daha önceden satın alındı ise sipariş edilen ürünlerin müşteriye en iyi şekilde ulaştırılması için gerekli işlemleri takip etmelidir. Müşteri ürün iadesinde bulunacak ise iadeden vazgeçmesi yönünde ikna çalışmalar yapar ve firma haklarını savunur.
Şirket ve müşteri ilişkilerinin sağlıklı, güncel, güçlü bir bağ kurulması için müşteri temsilcilerinin görevleri oldukça önemlidir.
Müşteri temsilcisinin temel görevi, müşterilere ürünler veya hizmetlerle ilgili bilgi vermek ve müşteri taleplerini karşılamaktır. Sektörden sektöre ve firma koşullarına göre görevlerde değişiklik gözlemlenebilir. Yine de başlıca görevleri arasında şunlar bulunur:
Bunlara ek olarak çalıştığı sektörün gerektirdiği görevleri yerine getirmek müşteri temsilcisinin görevleri arasındadır. Müşteri temsilcileri bu görevleri yerine getirerek sorumluluklarını yerine getirmiş olurlar.
Müşteri temsilcisi, müşteri deneyimini olumlu yönde etkilemek için birtakım sorumluluklar üstlenir. Ürün ya da hizmetler ile alakalı doğru bilgiler edinmek, diğer departmanlar arası ilişkileri yönlendirmek gibi önemli sorumlulukları bulunur. İşte müşteri temsilcilerinin diğer önemli sorumlulukları:
Yukarıdaki sorumluluklara ek olarak iyi bir dinleyici olarak sabırla gelen soru, sorunlara karşı cevap vermektir.
Müşteri temsilcisi olabilmek için görev ve sorumluluklar yerine getirilmelidir.
Eğitim kurumlarında müşteri temsilciliği vb. isimlerde bölümler yoktur. Müşteri temsilcisi olabilmek için şirketlerin çağrı merkezi, halkla ilişkiler, pazarlama departmanlarının eğitimlerine katılarak bu pozisyonun gerekliliklerini öğrenebilir ve müşteri temsilcisi olabilirsiniz. Bu alanda kariyer hedeflerinizi genişletmek ve geliştirmek için bazı beceriler ve niteliklere sahip olmanız gerekir. Bunlar:
Bu beceriler ve niteliklere sahip olmanız sizi müşteri temsilcisi yapmakla kalmayacak daha iyi şartlarda çalışma olanakları sağlayacaktır. Kendinizi bazı özelliklerde daha fazla geliştirerek, eğitimlere katılarak sektörde ilerleme sağlayabileceğinizi de unutmayın.
Bir önceki konumuzda müşteri temsilcisi nasıl olması gerektiği ile alakalı bilgiler vermiştik. Bu konumuzda ise olması gereken özelliklerden bahsediyor olacağız. İşte müşteri temsilcilerinde olması gereken yaygın özellikler şunlar:
Bu becerilerinizi geliştirmek sizi daha iyi müşteri temsilcisi yapacağı gibi rütbe atlamanızı da sağlayacaktır. İlk kez bu işi yapacak kişiler arasında iseniz merak etmeyin. Şirketler bu pozisyon için bütçeler ve zaman ayırarak eğitimler veriyor. Bu eğitimlere, seminerlere katılarak pozisyonun gerektirdiği özelliklere, becerilere sahip olabilir, görevlerinizi yerine getirerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
Müşteri temsilcileri genellikle ofis içerisinde, kamu kurumlarında, özel kurum ve firmaların çağrı merkezi departmanlarında çalışır. İş dünyasının hemen hemen her sektöründe müşteri hizmetleri departmanlarında istihdam edilebilirler. Bankalar, telekomünikasyon şirketleri, e-ticaret platformları, sigorta şirketleri, oteller, havayolları şirketleri, seyahat acenteleri gibi birçok kuruluşlarda müşteri temsilcileri çalışma fırsatı bulabilirler.
Müşteri temsilcileri genellikle ofis içerisinde ve ofis ortamında çalışırlar. Son zamanlarda hibrit çalışma modeli ile uzaktan veya evden çalışma seçenekleri de sunuluyor. Hibrit çalışma modeli müşteri temsilcileri için oldukça uygundur.
Müşteri temsilcileri bilgisayar ve telefon gibi iletişim ve teknolojik araçlarla çalışırlar. Çalışma ortamı yoğun olabileceği gibi bazen stresli durumlarla karşılaşma ihtimali de bulunabilir. “Bu durum sizi korkutmamalı! İyi bir eğitim, destekleyici bir çalışma ortamı ve etkili yönetim sayesinde karşılaşabileceğiniz sorunların başarıyla üstesinden gelebilirsiniz. “
Müşteri temsilcilerinin çalışma saatleri şirket ve sektöre bağlı olarak oldukça esnektir. Çünkü bazı şirketler 7/24 hizmet desteği sağladığı için müşteri temsilcilerine vardiyalı çalışma sistemi görünebilir. Bu durumda gruplara ayrılarak gece-gündüz çalışma sistemi oldukça sık gözlemlenir. Vardiya saatleri 09:00-18.00, 09.00-21:00, 00:00-24.00 şeklindedir. Bu vardiya saatleri firmalara bağlı olarak değişeceğini de söylemek gerekir.
İş başvuru sürecinizde bunu yetkililere sorarak öğrenebilir ve çalışma şartlarının sizin uygun olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
Müşteri temsilcilerinin alacakları ücretleri yani maaşları sektör ve firma durumuna göre değişkenlik gösterir. Buna ek olarak tecrübe, beceri ve yetenekler de göz önünde bulundurulur.
Müşteri temsilcileri 2024 yılına göre en düşük 22.104,67TL, en yüksek 28.000TL olarak değişir. Bulunduğunuz firmanın büyüklüğü, yetenek ve tecrübenize göre bu rakam 30.000TL üzerine de çıkabilir.
Müşteri temsilcisi olarak iş aramaya başlamaya karar verdiniz mi? O halde aşağıdaki bağlantıyı ziyaret ederek müşteri temsilcisi arayan tüm firmaların iş ilanlarını inceleyerek iş fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Acele edin!
https://www.isinizburda.com/musteri-temsilcisi-is-ilanlari
Hemen Bültene Katılın! İş Fırsatlarını Kaçırmayın