Sekreter Nedir? Ne İş Yapar? - isinizburda.com

Sekreter Nedir? Ne İş Yapar?

Günümüz iş dünyasında, şirketlerin ve kuruşların etkin bir şekilde çalışması için büyük önem taşıyan sekreterlik pozisyonu, iş hayatının vazgeçilmez unsurlarından biridir. İşletmelerin düzeni, organizasyon ve veri yönetimi konusunda destek sağlayan en önemli pozisyonlar arasındadır. Bu makalemizde, sekreterlik pozisyonunun ne olduğunu ve bu alanda çalışanların ne tür görevleri üstlendiklerini inceleyeceğiz.

 

İÇİNDEKİLER
1) Sekreter Nedir?
2) Sekreter Ne İş Yapar?
3) Sekreterlerin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
4) Sekreterlerin Kariyer Olanakları ve İş İmkanları

 

Sekreter Nedir? 

Sekreter, bir şirketin veya kuruluşun günlük faaliyetlerini destekleyen, ofis yönetimi ve organizasyonel görevleri üstlenen kişidir. Ofis içerisinde şirketlerin ofis organizasyonunun yönetimini sağlar. Telefonları yanıtlamak, telefon trafiğini yönetmek, gelen müşteri talep ve şikayetlerini dinlemek gibi oldukça önemli rollere sahiptir. Şirketlerin veya kuruluşların sektördeki taleplerine göre üstlenilmesi gereken görevlerde değişiklik gözlemlenebilir.

 

Sekreter Ne İş Yapar?

Sekreter, şirketlerin e-postalarını yanıtlamak, gelen telefonlarını yanıtlamak, ofis içi düzeni sağlamak gibi oldukça önemli bir role sahiptir. Dışarıdan gelen telefonları yanıtlayarak gelebilecek şikâyet ya da talepleri dinleyerek ilgili departmanlara rapor verir. E-postaların düzenli olarak kontrolünü gerçekleştirerek yanıtlanmasını sağlar. Dışarıdan gelebilecek müşterileri karşılayarak müşterilere rehberlik eder.

Ayrıca randevu ve toplantıları düzenleyerek organize eder. Yönetici ya da işverenlerine randevu ve toplantılarını hatırlatır. Bu sayede şirketlerin iş akışını planlayarak işlerin aksamamasını sağlar.

Gerekli resmi ve diğer dosyaların düzenini sağlar. Belgeleri dosyalayarak ihtiyaç halinde kolay erişilebilmesini ve iş akışının aksamamasını sağlar.

Sekreterlerin yaptıkları işleri kadar görev ve sorumlulukları da oldukça önemlidir.

 

Sekreterlerin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Sekreterler, şirketin gizliliği, belge düzeni, gelen şikayet ve taleplerin iletilmesi gibi oldukça önemli bir iş yüklenirken, görevleri ve sorumlulukları da oldukça fazladır. Sekreterin görevlerini ve sorumluluklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İletişim Yönetimi:

Sekreterler, işletmenin iletişim merkezlerinden biri olarak çalışır. Telefonları yanıtlayarak telefon trafiğini yönetir. İlgili departmanlara yönlendirmelerini sağlar. E-postaları yöneterek, yazışmaları takip eder, cevaplar, ilgili departmanlara yönlendirilmesi sağlar. Şirketin profesyonel bir izlenim bırakmasını sağlamak için iletişim yönetimi oldukça önemlidir.

  • Randevu ve Toplantı Düzeni:

Sekreterler, işverenlerinin veya yöneticilerinin takvimlerini organize eder. Bu sayede işveren ya da yöneticilerinin iş akışını verimli yönetmesinde yardımcı olur. Toplantılar için uygun zamanları belirler. Katılımcıların davet eder ve toplantı odalarının hazırlanmasını sağlar. Aynı zamanda toplantı tutanaklarını alır ve gerekli yerlere iletilmesini sağlar.

  • Dosya ve Belgelerin Yönetimi:

Ofislerde yoğun miktarda belge ve dosya bulunur. Sekreterler, bu belgeleri düzenler, sınıflandırır ve kolay erişilebilir hale getirmek için etkin dosyalama sistemleri kullanır. Bu sayede gerektiğinde belgelere hızlı bir şekilde ulaşabilirler.

  • Müşteri ve Ziyaretçi İlişkileri:

Şirketin müşteri ve ziyaretçileriyle etkileşeme giren önemli kişilerden biridir. Gelen ziyaretçileri karşılar, onları yönlendirir, ihtiyaçlarına göre yardımcı olurlar. Müşterilerle telefonda veya yüz yüze iletişim kurarak şirketin itibarını olumlu yönde etkilerler.

  • Ofis Malzemelerinin Yönetimi:

Ofis düzeninin akışı için gerekli olan malzemelerin stoklarını takip eder ve sipariş verir. Kırtasiye malzemeleri, ofis mobilyaları ve diğer ekipmanların eksiksiz ve düzenli bir şekilde bulundurulmasını sağlar.

  • Yöneticilere Destek Sağlama:

Sekreterler, işverenlerine veya yöneticilere destek sağlamak için çeşitli görevleri üstlenir. Bunlar, raporların hazırlanması, sunumların düzenlenmesi, seyahat düzenlemeleri yapılması veya özel projelere yardımcı olunması gibi çeşitli görevler içerebilir.

  • Zaman Yönetimi ve Önceliklendirme:

Sekreter, sık sık birden fazla görevi aynı anda yönetmek zorunda olabilir. Bu nedenle etkin zaman yönetimi becerilerini geliştirmek ve öncelikleri doğru bir şekilde belirlemek gibi önemli görevleri üstlenebilir.

  • Gizlilik ve Güvenlik:

Şirketin hassas bilgilerine erişebilecek konumda oldukları için, sekreterlerin gizlilik ve güvenlik konularına özel önem vermeleri gerekir. Şirket mahremiyeti ve veri güvenlik konusunda sıkı bir şekilde uyarlanmış prosedürleri takip etmek görevleri arasındadır.

  • Ofis Yönetimi ve Düzeni:

Sekreter, ofisin düzenli ve temiz kalmasından sorumludur. Ofis malzemelerinin yerleştirilmesi, ofis alanının düzenlenmesi, temizlik gibi ofis yönetimi sorumlulukları arasındadır.

Yukarıdaki maddeler sekreterin görev ve sorumluluklarının genel bir listesidir. Görevler ve sorumlulukları şirketin taleplerine göre değişebileceğini belirtmekte fayda görüyoruz.

 

Sekreterlerin Kariyer İlerleme Olanakları ve İş İmkanları Nelerdir?

Sekreterlerin, şirketler için öneminden ve görev, sorumluluklarından bahsettik. Şirketler için oldukça öneme sahip olan bu pozisyon kariyerinizde ilerleme sağlayabileceğiniz birçok fırsat sunar. Kariyerinizde ilerlemek, terfi almak için kariyer fırsatlarını değerlendirmelisiniz. İşte sekreter pozisyonunun kariyerinize ilerlemenizi sağlayacak imkanlar:

 

  • Departman koordinatörlüğü

Pozisyonunuzda edindiğiniz organizasyon ve iletişim becerileri departman koordinatörlüğü gibi daha yüksek seviyeli pozisyonlara geçiş yapmanızı sağlar. Departman koordinatörleri bölümün etkin çalışmasını sağlamak ve proje yönetimi yapmak gibi sorumlulukları üstlenir. Edindiğiniz becerileri geliştirerek kariyeriniz de ilerleme sağlamak için yeni bir heyecana atılabilir, departman koordinatörlüğü pozisyonuna geçiş yapabilirsiniz.

 

  • İdari Asistanlık ve Ofis Yönetimi

İlerleyen süreçlerde idari asistanlık pozisyonlarına yükselebilirsiniz. İdari asistanlar, organizasyonun üst düzey yönetimine destek sağlar ve stratejik kararlara katkıda bulunur. Aynı zamanda ofis yönetimi görevlerini üstlenerek, ofislerin verimli bir şekilde çalışmasında önemli rol oynayabilirsiniz.

  • İnsan Kaynakları ve Eğitim

Bu pozisyonda edindiğiniz yetenekleri, insan kaynakları ve eğitim alanlarında kullanarak kariyer planlamalarınızı farklı bir pozisyona taşıyabilirsiniz. İnsan kaynakları departmanları, işe alım süreçleri, eğitim programları ve çalışanların gelişimini yönetir. Bilgi, tecrübe ve yeteneklerinizi bu alanlarda değerlendirebilirsiniz.

  • Proje Yönetimi ve Özel Projeler

Yeteneklerinizi kullanarak ve geliştirerek, işletmelerin proje yönetimi ve özel projelerinde etkin bir rol oynayabilirsiniz. Proje yönetimi, organizasyon ve planlama yeteneklerini daha da geliştirerek kariyeriniz de yükselmeniz için oldukça iyi bir fırsattır.

Sekreter pozisyondaki çalışan adaylar, yönetim ve organizasyon yeteneklerini geliştirebilecekleri önemli bir başlangıç noktası olabilir. Unutmayın, kariyerinizde ilerleme sağlamak için kendinizi sürekli geliştirmeli ve yeni fırsatları araştırmaya açık olmalısınız.

 

Sekreterlik pozisyonunda iş aramak, kariyerinizi ilerletmek için iş fırsatlarına göz atmalısınız. İsinizburda.com sitemizde yer alan iş fırsatları tam size göre! Aşağıdaki bağlantıyı inceleyerek iş fırsatlarına kolayca ulaşabilir ve başvuru yapabilirsiniz.

 

Sekreter iş ilanları: https://www.isinizburda.com/sekreter-is-ilanlari      

 

İş arama sürecinizi rahatlatmaya, strese girmeden bu süreci yönetmeye ne dersiniz?

Aşağıdaki bağlantı sizin nasıl iş aramanız gerektiği ve iş arama stratejileri ile alakalı. İş aramaya başlamadan önce mutlaka bu içeriğe göz atın. İş arama stratejileri sizin iş arama sürecinizi kısaltarak, kariyer planlamanıza mutlaka fayda sağlayacak.

 

Nasıl iş aranır? İş arama stratejileri: https://www.isinizburda.com/blog/nasil-is-aranir-is-arama-stratejileri

 

Sitemizi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.
Çerez politikamız için tıklayın.